Важко бути Богом. А гідним громадянином – і того важче

 

Якщо простежити за гучними справами останніх років, які пов’язані з образою почуттів віруючих, то складається стійке відчуття, що віруючі у нас дуже чутливі і образити їх почуття може кожен. Прямо як художника. Або як боксера.

Причому реакція офіційної церкви на образи більше схожа саме на реакцію боксера – довгим хуком праворуч, гарненько вклавшись в удар, щоб кривдник вже не піднявся.

Так було з “пуськами”, які влаштували “панк-молебень”, за який їм впаяли по два роки колонії, хоча багато юристів (у тому числі з ради при президенті) прийшли до висновку, що це скоріше за дрібне хуліганство із покаранням у вигляді арешту на 15 діб.

Нещодавно схожа ситуація виникла з “ловцем покемонів”, якому дали 3,5 роки, хоч і умовно, але теж за великим рахунком за хуліганство.

Можна згадати ще справа про постановку “Тангайзера”, яка прямого відношення до церкви не мала, так як спектакль йшов всередині театру, у закритому приміщенні, куди увійти можна було тільки по квитках. Ніхто не змушував віруючих купувати їх, йти на цей спектакль і піддавати випробуванням свої релігійні почуття. А коли група людей збирається в закритому приміщенні (театрі, квартирі або десь ще), щоб викласти один одному власні погляди на біблійні події і релігію, то з якого дива це треба забороняти?

Зрозуміло, що постановки на кшталт “Тангайзера” і тим більше витівки на зразок “лову покемонів” і “панк-молебню” для віруючих громадян украй неприємні і церква не може залишатися до цього байдужою. Ну так і боріться за свою правоту силою своєї віри!

Якщо вас образили словом – відповідайте своїм словом, яке буде сильніше, щоб всі зрозуміли, що ображає вас неправий, щоб йому стало соромно. А якщо йому стане соромно, то нехай його засудить суспільство, нехай він стане ізгоєм і інші не будуть йому наслідувати – в цьому і буде полягати перемога церкви і віри над супостатами.

Якщо вас образили вчинком – відповідайте своїм вчинком, який виявиться вище і правильніше, поставить хуліганів на місце, змусить суспільство засудити їх і запобіжить появу наслідувачів.

В театрі поставили поганий спектакль, порочить релігію? Поставте хороший спектакль, який вкаже на чужі вади і встановить моральні орієнтири. Досягніть, щоб ваш правильний спектакль дивилося більше людей, щоб глядачі відвернулися від порочного вистави і пішли на ваш.

Не можете? Ось тоді і діють наші “охоронці релігії” – як боксери, які не здатні відповісти словом, зате можуть врізати добре поставленим хуком, щоб і кривдник вже не піднявся, і інші бояться.

 

Ось тільки охорона релігії шляхом залякування противників – це безперспективно. Перевірено в середні століття на досвіді святої інквізиції. Церква, яка починає боротися з супротивниками розпеченим залізом, стає слабкішим. Тому що сила релігії – в слові і вірі, а застосування розжареного заліза як “цариці доказів” – це від нестачі віри і сильних правильних слів.

Власне весь сенс релігії в тому і полягає, щоб піднятися над фізичною силою, фізичним світом, тілом – і перейти в сферу духовного виховання суспільства. Щоб силою духу перемагати супротивників. В тому числі і на полі бою, де повно зброї у кожної із сторін, але перемагає той, у кого крім зброї є сила духу і вища правда.

А коли охоронці релігії починають застосовувати зброю проти тих, у кого і зброї в загальному-то немає, хто образив їх словом або хуліганською витівкою – це означає, що у самих охоронців стало дуже мало віри.

Хіба не так? Хіба вироки за 2-3 роки за хуліганство – це не зброя, застосоване охоронцями віри проти тих, у кого зі зброї тільки слово і мобільний телефон (засіб поширення того ж слова)? Хіба це не удар “хуком справа” у відповідь на образу?

Ось і виходить, що церква у нас схожа навіть не на скривдженого художника (що само по собі було б сумно), а на скривдженого боксера (що зовсім сумно). А наша судова система, ревно охороняє почуття віруючих методом арешту богохульників, чимось невловимо нагадує святу інквізицію, яка намагалася розпеченим залізом зробити те, що потрібно робити словом.

Виходить, що не вистачає у них слів, якщо вони беруться за зброю. І віри не вистачає. Якщо почуття віруючих можна образити простий хуліганською витівкою, значить, у цих віруючих занадто слабкі почуття. Релігію вони перетворили в культ, а святих в ідолів.

А охоронці захищають цей культ з ідолами, тому що він забезпечує їх влада і сприяє їх доходів. І не віруючі вони, за великим рахунком, а ідолопоклонники – що з позицій християнства є гріхом.

У християнському вченні не було закликів до хрестовим походам, ні до страт невірних. Це організатори хрестових походів самі додумали і вирішили використовувати релігію як прикриття і обґрунтування для воєн, справжньою метою яких була влада і гроші.

Релігія перетворюється на культ, а святі – в ідолів з метою зміцнення влади служителів цього культу.

 

Якщо приклад хрестових походів здається далеким і втратив актуальність – є більш свіжі приклади.

ИГИЛ та інші терористи, що ведуть свої “священні війни” точно так ж перетворили іслам в культ і використовують давню і цілком мирну релігію для обґрунтування своїх воєн. Які насправді проводяться за ресурси, а за території, за гроші від торгівлі нафтою, історичними реліквіями, зброєю та наркотиками.

Так, людям властиво відстоювати свої ідеї, погляди, віру. Але робити це можна по-різному.

Одна справа, коли людина доводить правильність своєї ідеї, аргументуючи це, показуючи помилки опонентів, демонструючи на власному прикладі правильність свого життєвого шляху і порочність супротивників. І зовсім інша – коли він відповідає на слово ударом на удар – двома, а потім кличе підмогу і давай доводити свою правоту методом “хто сильніший – той і правий”.

Але метод “хто сильніший – той і правий” – це шлях в сторону, протилежну від релігії, віри, духовності. Це шлях до тваринного світу, де все зводиться до охорони території, кормової бази і видобутку, де правий той, хто виявиться сильнішим чисто фізично.

Але щоб з’ясовувати, хто сильніший фізично – не потрібно ні віри, ні релігії, ні навіть мови. Навіть у зграю можна зібратися без всякої релігії та мови – вовки чудово навчилися це робити, діючи тим же методом “хто сильніший”. Ватажком у них стає сильніший, і зграя підпорядковується йому, не вагаючись жодної релігією.

Людина відрізняється від тварин саме тим, що у нього є мова і розум. І користуючись даними йому мовою і розумом, він навчився домовлятися, давати пояснення, виховувати дітей відповідно до прийнятих у суспільстві норм поведінки, писати закони.

І крім тих законів, за якими дають 2 роки колонії або 3.5 роки умовно, людина записав закони Божі, які знаходяться на більш високому рівні, ніж державні закони.

І точно так само, як співробітнику правоохоронних органів не слід опускатися до “вовчих законів”, а слід дотримуватися КПК – так само і віруючого, якщо він істинно вірує, не потрібно опускатися до захисту своєї релігії у суді.

Адже якщо віруючий починає захищати свою релігію в суді – значить, він вже опускається на сходинку нижче і розписується у своєму релігійному безсиллі, у нездатності захистити свою віру засобами цієї самої віри.

В суді можна і потрібно захищати майно, у тому числі церковна. Можна і потрібно судити за посягання на життя та здоров’я, у тому числі служителів церкви. Але захищати релігію в суді не можна.

Релігія, яка звернулася за захистом в суд земний інстанції по суті перестає бути релігією і опускається до цієї самої земної інстанції, до рівня суспільного руху або государева культу.

А у випадку з християнством виникає ще й пряме порушення того, що записано в Біблії і чому на особистому прикладі навчав Ісус: “Не суди і не судимий будеш. Хай в мене кине камінь той, хто сам без гріха. Якщо тебе вдарили по лівій щоці, підстав праву”.

Ніколи не замислювалися, чому сенс настанови про підставлену щоку?

Підставляючи кривдникові іншу щоку, ви опиняєтеся вище його духовно і даєте йому шанс усвідомити, що він був неправий. Даєте йому шанс перевершити спокуса вдарити по другій щоці, перемогти своє внутрішнє зло. Підставляючи іншу щоку, ви намагаєтеся врятувати душу кривдника і тим самим врятуєте своє. Врятувати душу кривдника виходить не завжди, а от своє – неодмінно.

Відповідаючи ударом на удар, ви навпаки позбавляєте кривдника шансу зупинитися, але що ще важливіше – позбавляєте цього шансу і себе.

Так, бувають ситуації, коли підставляти іншу щоку не слід. Коли кривдник в запалі готовий шмагати вас, скільки б разів ви йому не прощали. Тут не потрібно розуміти повчання занадто буквально, інакше можна домогтися зворотного ефекту і лише спровокувати подальшу агресію, примноживши зло.

Важливий принцип.

А принцип – в тому, що треба бути вище кривдника, треба давати йому можливість одуматися, у всякому разі тоді, коли це можливо. І вже точно не треба часто-густо уподібнюватися йому.

Тим більше не треба бити першим в щелепу, коли вас образили словом.

 

Поправте, якщо я помиляюся, але Ісус, після того, як воскрес, не пішов мочити тих, хто засудив його до смерті на хресті. І не розіп’яв своїх кривдників. Та й образи на них він не затаїв, простивши і отстрадав за всіх, в тому числі і за тих, хто відправив його на хрест.

Ісус, прийнявши смерть, піднісся над тими, хто його засудив.

Правда, багато хто до цих пір сперечаються, чи було це насправді чи ні, чи є Ісус історичною особою або він всього лише міф, персонаж казки.

Але це і неважливо! Історична точність біблійного оповіді не має ніякого значення. Ніякого! Це – духовний принцип! Якщо ви приймаєте його – значить, для вас, у вашій свідомості Ісус жив, живий і буде жити незалежно ні від чого.

Якщо Ісус для вас живий – вашу віру ніхто, ніколи і нічим не зможе образити. Це повністю виключено вашими внутрішніми установками, порушити які ззовні неможливо нічим, тим більш жалюгідними хуліганськими витівками.

Якщо ж ви кругом бачите образи вашої віри – в панк-молебнях, спійманих кимось пакемонів, постановках околорелигиозных вистав – значить, немає у вас справжньої віри. І Ісус у вашій свідомості так і залишився висіти на хресті.

Якщо ви вважаєте себе істинно віруючим, задумайтеся про те, як покарати кривдника, а про те, як його врятувати!

А якщо ви не знаєте, як врятувати того, хто хотів вас образити, хоча скоріше всього він цього і не хотів, а просто гнався за скандальної популярністю, охоплений марнославством і іншими спокусами… Якщо ви нічого не можете зробити, щоб врятувати його і подібних йому – тоді просто попросіть у Бога прощення за це і попросіть сил зробити це завтра.

Я розумію, що це важко, дуже важко зрозуміти прості принципи, викладені у всіх основних релігіях. У деяких на це йде все життя, а деяким не вистачає і життя.

Прийняти не розуміючи, на рівні віри – простіше, але теж нелегко.

Але найважче – діяти у відповідності з цими принципами. Особливо важко, коли цей вчинок потрібно зробити насправді, а не гіпотетично. Ще важче, коли для цього потрібно переступити через ті чи інші установки, бажання, громадська думка, думки друзів.

Набагато легше, а головне-приємніше – закидати грішника камінням, у складі натовпу, коли все кидають і ти теж кидаєш, тому що по заслузі. І щоб іншим неповадно було.

Набагато приємніше у відповідь на образливе слово відправити негідника в нокаут, довгим хуком праворуч, добре поставленим. А якщо ще й б’єш не ти, якщо ти тільки дивишся, схвально висловлюючись разом з іншими громадянами – це не тільки приємно, але ще і дуже легко.

Але легкий шлях не завжди буває правильним. Хоча і важкий шлях не завжди буває вірним.

І так важко розібратися в усьому цьому – як правильно вчинити, коли треба підставити іншу щоку, коли не треба; коли треба пробачити, а коли судити… Так це все важко, що здається, для цього всього треба бути Богом.

Так, це важко. Навіть Богові – і того важко.

Для цього він, власне, вас і створив, щоб ви допомогли йому, бо в нього не було більше причин створювати вас.

І коли в черговий раз у вас буде шанс когось пробачити, дати комусь можливість зупинитися, шанс врятувати чиюсь душу, а заодно і свою власну – скористайтеся ним. Навіть якщо це здасться важко.

Пам’ятайте, що як би важко і як би прикро не було – це не важче і не образливіше, ніж у Великдень вмирати на хресті.

 

Свої побажання та побоювання, свої найщиріші вітання та обурення Ви можете надсилати безпосередньо до Столиці Світу на [email protected]. Ми раді допомогти всім, хто радий допомогти нам. Щира подяка, пані та панове!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *